Това посочва Института за изследване на войната (ISW). Руски канал в

...
Това посочва Института за изследване на войната (ISW). Руски канал в
Коментари Харесай

ISW: Руският патриарх Кирил ще изхвърля духовници, които не подкр...

Това показва Института за проучване на войната (ISW).

 

Руски канал в Телеграм с вътрешни източници в Московската патриаршия популяризира на 31 март документ с дата 29 март, в който ръководителят на делата на съветската черква, Воскресенският митрополит Григорий, подрежда на духовниците да четат всекидневно по време на Великия пост една молитва - " Молитва за Светата Рус ".

 

Воскресенският митрополит Григорий също по този начин прикани духовниците да четат " Молитва за Светата Рус " у дома и да оферират да четат тази молитва на енориашите. " Молитва за Светата Рус " е нова молитва, която Московската патриаршия публично вкара през септември 2022 година

Тази молитва е мощно политизирана и провоенна и прокремълска молитва, изпълнена с кремълски тезиси и други лъжливи съветски разкази. В молитвата се желае от Бога " да помогне на [руския] народ и да подари на [Русия] победа " против " тези, които желаят да водят война [и] са вдигнали оръжие против Светата Рус, желаейки да разделят и унищожат нейния единствен народ ".

 

Споменаването на " Светата Рус " и " единния народ " повтаря дълготрайния подправен роман на Путин, че украинците, белорусите и руснаците съставляват един съветски народ, и е заграбване на историята на Киевска Рус.

 

Патриарх Кирил, за който се оповестява, че е някогашен офицер от руския Комитет за държавна сигурност (КГБ) и прочут корав покровител на съветския президент Владимир Путин, за първи път прочита " Молитва за Светата Рус " (за която се допуска, че е неин автор) на 25 септември 2022 година, след непопулярния апел на Путин за частична готовност.

 

Преди това Руската православна черква е въвела политизирани молебствия през юни 2014 година и март 2022 година в поддръжка на съветската експанзия против Украйна, а ISW от дълго време е решил, че Московската патриаршия е следена от Кремъл организация и прочут инструмент в инструментариума на съветската хибридна война, който предизвиква ползите на Кремъл и националистическата идеология в страната и чужбина.

Руските държавни управляващи към този момент са наложили дисциплинарни санкции на не по-малко от 28 духовници от Русия, петима от Беларус, един от Казахстан и шестима от Литва за антивоенна изразителност или отвод да четат предоставените провоенни молебствия по време на литургия.

 

Самата съветска православна черква продължава с чистката в своите редици на свещеници, които не поддържат експанзията против Украйна.

 

Патриарх Кирил да вземем за пример е одобрил решение от февруари 2024 година за порицаване на един от най-известните и уважавани свещеници протойерей Алексей Умински, за това, че е отказал да прочете " Молитва за Светата Рус ".

 

През нощта на 30 против 31 март Русия нанесе още една серия от ракетни удари и удари с дронове, ориентирани най-вече против украинската енергийна инфраструктура, защото забавянето на американската помощ за сигурност продължава да утежнява положението на украинската противовъздушна защита и дава опция на Русия да нанесе обилни вреди на украинската енергийна мрежа.

 

Украинските военновъздушни сили оповестиха, че съветските сили са изстреляли 14 крилати ракети Х-101/555 от Саратовска област; 11 безпилотни летателни апарата Шахед-136/131 от Приморско-Ахтарск, Краснодарския край и окупирания Крим; една балистична ракета Искандер-М от окупирания Крим; и една крилата ракета Х-59 от окупираната Запорожка област.

 

На 30 март украинските сили наподобява са отблъснали съветско механизирано нахлуване с размер на батальон край Авдеевка, Донецка област - първото механизирано нахлуване с размер на батальон, откогато съветските сили започнаха акцията за завладяване на Авдеевка в края на октомври 2023 година Украински военнослужещ заяви на 31 март, че съветските сили, в това число детайли от съветския 6-ти танков полк, са заели 36 танка и 12 бойни машини на пехотата (БМП) за огромно механизирано нахлуване край Тоненке на 30 март.

 

Мащабът на съветското механизирано нахлуване на 30 март е забележителен. Руските сили не са провеждали толкоз огромно механизирано нахлуване от началото на съветското локално нахлуване за завладяване на Авдеевка в края на октомври 2023 година, когато съгласно известията украинските сили са унищожили съвсем 50 съветски танка и над 100 бронирани машини на 19-20 октомври 2023 година

 

Възможно е съветското командване да дава приоритет на региона на Авдеевка в Донецка област. Готовността на съветското военно командване да ангажира един батальон танкове за офанзива в региона на Авдеевка демонстрира, че тази офанзива е била предпочитана.

 

Руското командване може да концентрира плануваната си офанзивна интервенция в края на пролетта/лятото на 2024 година върху западната част на Донецка област с вярата да надгради постоянния, само че нищожен прогрес на съветските сили в този бранш.

На 31 март френският министър на защитата Себастиен Лекорню разгласи, че Франция ще даде на Украйна неизяснен брой ракети земя-въздух Aster 30 и " стотици " бронирани машини и друго съоръжение.

 

Лекорню съобщи, че Франция ще даде на Украйна " стотици " остарели, само че към момента функциониращи бронирани машини и съоръжение от френската войска и че военните доставки ще дойдат през 2024 година и началото на 2025 година

 

Лекорню заяви също, че Франция ще даде на Украйна " нова партида ракети Aster 30 " за системите за противовъздушна защита SAMP/T MAMBA и че Франция създава отдалечено управляеми муниции, които ще даде на Украйна още през лятото на 2024 година

 

Кремъл продължава да поставя старания за използване на съветските федерални закони в някогашните руски републики, където Русия няма правна пълномощия.

 

На 31 март съветският основен прокурор Игор Краснов съобщи, че Русия ще продължи да отстоява правото си, в несъгласие с интернационалното право, да ползва съветското федерално законодателство по отношение на длъжностни лица от НАТО и постсъветските страни за техни дейности, подхванати на територията на личните им страни, където съветските съдилища нямат пълномощия, макар че признава, че преследването на такива случаи би било " нереалистично ".

На 31 март съветският президент Владимир Путин подписа планувания декрет, с който се позволява провеждането на пролетната военна тегоба за новобранци в Русия, в границите на която сред 1 април и 15 юли ще бъдат призовани 150 000 руснаци.

 

Руското военно командване оповестява, че е назначило началника на щаба на съветските сухопътни войски генерал-полковник Александър Лапин за пълководец на новосформирания Ленинградски боен окръг (ЛВО). Уралската районна осведомителна организация URA.ru, базирайки се на неизяснен боен източник, твърди на 31 март, че съветското военно командване е назначило Лапин за пълководец на Ленинградски боен окръг.

 

На 31 март съветските управляващи организираха антитерористична интервенция и задържаха обвинени в тероризъм в Република Дагестан.

 

Руската Федерална работа за сигурност (ФСБ) в Дагестан разгласи режим на антитерористична интервенция в Махачкала и Каспийск, а Националният антитерористичен комитет на Русия съобщи, че съветските управляващи са задържали трима бойци, за които се допуска, че са възнамерявали терористични актове.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР